Faktory ovlivňující spotřebu paliva

Úvod Blog Poradna Faktory ovlivňující spotřebu paliva

Dotaz na vyšší spotřebu paliva Hyundai Getz 1.4i Active (2007)

Je všeobecně známo, že spotřeba vozů, která je uvedena v technickém průkazu, nemá s reálnou spotřebou v provozu prakticky nic společného.

DOTAZ DO PORADNY

Hyundai Getz 1.4i Active (2007)

Vážený! Vůz prošel i vaším střediskem a byl Vámi zakoupen 24.8.2016 - p.z. 3P27336 - a prodán Čechu Milanovi dne 6.9.2016. Vůz je podle mne ve velmi dobrém stavu - najeto od té doby nebylo skro nic( tachometr 70 000 km), velmi dobrý stav, žádné chyby se při provozu nehlásí. Přesto mám jeden problém : vysokou spotřebu Naturalu 95 : jezdím ve městě - 10 litrů na 100 km. začal jsem jezdit pokud možno úsporněji a proloženo úseky 50 - 100 Km. Poslední měření 8,8 litrů na 100 km. I to se mně zdá dle technického průkazu moc. Samozřejmě pojedu do auorizovaného servisu ? Co mně asi zbývá? Přesto se mně zdá, že hodnocení spotřeby toho vozidla Hyundai Getz 1.4i Active r.v.2007 hodně na internetu kolísá a čtu i rozporuplné recenze a výsledky měření u autobazarů. Nikdy jsem spotřebu tak podorobně nesledoval, ale tohle mně skutečně zarazilo. Děkuji za odpověď. Hulc

Naše odpověď:

Vážený pane Oldřichu,

vytáhl jsem si z archivu naší firmy všechny dostupné podklady k Vašemu vozu a zjistil jsem, že Váš vůz jsme vykoupili od zákazníka koncem léta 2016 a za několik týdnů jsme jej jako ojetý vůz prodali. Mezi tím jsme provedli v našem servisu jeho podrobnou prohlídku (jako konec konců u každého vykupovaného vozu) a bylo zjištěno, že jeho stav je vzhledem k ujetému počtu kilometrů velmi dobrý. Dále byl tento vůz u nás v létě 2017, kdy byl k nám přivezen jako havarovaný a protože pojišťovna rozhodla o tom, že v tomto případě se jedná o totální škodu (tedy cena opravy by byla vyšší než časová cena vozu v době nehody), nebyl vůz opravován a byl v havarovaném stavu předán zpět jeho majiteli.

Průměrná spotřeba vozu s relativně malým motorem okolo 10 litrů na 100 km je skutečně poměrně hodně. V přípravě na odpověď na Váš dotaz jsem si provedl praktické porovnání spotřeb několika vozů obou našich značek s obdobnými motory a průměrná spotřeba provedená litrovou zkouškou při kombinovaném provozu se pohybovala mezi 6 až 7 litry na 100 km.

     Spotřebu paliva ovlivňují zejména následující faktory:

  1. Technický stav vozu a technický stav motoru
  2. Způsob užívání vozu
  3. Jízdní styl řidiče
  4. Kvalita paliva

Kromě toho je třeba mít na mysli  způsob výpočtu průměrné spotřeby, ale touto problematikou jsem se zabýval již v několika předcházejících odpovědích.

Je všeobecně známo, že spotřeba vozů, která je uvedena v technickém průkazu, nemá s reálnou spotřebou v provozu prakticky nic společného. Jedná se o vypočítaná čísla z měření, provedených za velmi specifických laboratorních podmínek. Bylo o tom popsána již spousta papíru. Nicméně zdá se, že jeden nebo více faktorů, které ve Vašem případě ovlivňují spotřebu vozu, není zcela v pořádku. Kromě kontroly technického stavu po provedené opravě bych Vám doporučoval alespoň krátkodobě ve voze instalovat měřidlo okamžité spotřeby paliva. K dispozici je například několik aplikací pro chytré telefony, které, pokud jsou přes vhodné rozhraní připojeny do EOBD zásuvky vozu, se stávají poměrně přesným měřidlem okamžité spotřeby vozidla. Z vlastní zkušeností vím, že výsledky bývají někdy velmi překvapivé a poučné. Tak například tvrdá jízda plný plyn - brzda - plný plyn klidně zvedne průměrnou spotřebu až o 10 litrů na 100 km, častá jízda s neprohřátým motorem o  3 až 4 litry na 100 km, jízda s otevřeným oknem o půl litru na 100 km atd. atd. Vycházím  z toho, že v dotazu jste uvedl, že Váš vůz je v dobrém technickém stavu a nehlásí žádné chyby. V dnešních vozech totiž toho na seřizování moc není a zpravidla téměř  všechny chyby v palivové soustavě jsou doprovázeny chybovým hlášením a rozsvícením žluté kontrolky MIL. Na základě toho se domnívám, že ve Vašem případě bude relativně vysoká spotřeba Vašeho vozu způsobena spíše vlivy ad)2 až ad)4.

Váš servisní tým ASPEKTA

  • Spolehlivá péče
  • Komplexní služby
  • Přátelský a osobní přístup