Jaký je rozdíl mezi Hybridem a Plug-in Hybridem?

Úvod Blog E-mise Jaký je rozdíl mezi Hybridem a Plug-in Hybridem?

Hybrid vs Plug-in Hybrid

Hybrid, respektive Plug-in Hybrid je takovou přestupní stanicí mezi spalovacími motory a elektromobily. Je to možnost vyzkoušet si výhody elektromobilu současně s využíváním spalovacího motoru. Jaký je rozdíl mezi Hybridem a Plug-in Hybridem?

PŘESTUPNÍ STANICE K ELEKTROMOBILŮM

Oba vozy se vzhledem od klasických vozů se spalovacím motorem moc neliší. Laik by možná řekl, že jediný rozdíl mezi Hybridem a Plug-in Hybridem je v nabíjení pomocí kabelu. Ale ono to tak jednostranné není. POjďme se na to podívat trochu dopodrobna. 

U Hybridu s nabíječkou nepochodíte

Hybrid je vůz se spalovacím motorem, který obsahuje malou baterii. Tu není možné nabít externě, tedy kabelem v nabíjecí stanici nebo wallboxu, jak jsou zvyklí provozovatelé elektromobilů. Baterie v Hybridu se nabíjí samočinně během jízdy, případně pomocí rekuperace, tedy brždění. 

V případě hybridních vozů spalovací motor s elektromobilem kooperují. Tedy nepřepínáte jízdní režimy, ale motory si navzájem vyhovují. Příkladem je třeba jízda ve městě nebo v kolonách, kdy se rozjíždíte většinou pouze na elektřinu, což šetří a tedy prodlužuje životnost spalovacího motoru. To se samozřejmě projeví příznivě i na spotřebě paliva. Přítomnost elektromotoru také snižuje emise. 

Nevýhody hybridních vozů

Umístění baterie vám může ubírat trochu místa v kufru, protože vepředu je samozřejmě umístěn spalovací motor. Hybridy bohužel nejsou vhodné pro ježdění po dálnicích, ať už z hlediska vyšší spotřeby paliva či u některých vozů většího hluku při jízdě. Dalším možným negativním aspektem je vyšší pořizovací cena než u vozů se spalovacími motory. To je ale kompenzováno nižší spotřebou v případě doporučeného způsobu ježdění.

Pro koho se Hybrid hodí

Hybridní vozy jsou určené pro ty, kteří chtějí naši planetu ušetřit o nějaké ty emise a zároveň cestují výhradně po městě. S hybridním vozem tak ušetříte životní prostředí, palivo a přitom nemusíte díky přítomnosti elektromotoru slevit na výkonu vozu.

Plug-in hybrid na půli cesty k elektromobilu

Plug-in Hybrid obsahuje stejně jako Hybrid spalovací motor a baterii. Ta je však oproti hybridním vozům o něco větší. Dobíjí se stejně jako u hybridních vozů během jízdy s využitím spalovacího motoru nebo při brždění pomocí rekuperace. Navíc ale můžete Plug-in Hybrid, jak už název napovídá dobíjet pomocí kabelu na dobíjecích stanicích stejně jako elektromobil, případně doma pomocí Wallboxu. 

Oproti Hybridu můžete v Plug-in Hybridu přepínat mezi jízdou na spalovací motor či na elektromotor. Dojezd na elektromotor činí zhruba 50 km, což není výrazné číslo, ale opět na ježdění po městě to v pohodě stačí. 

Velkou výhodou je, že díky poznávací značce EL nemusíte platit dálniční známku a zároveň můžete v modrých zónách v centrech měst parkovat zdarma. Zároveň při jízdě po městě ušetříte co do spotřeby paliva. Také šetříte životní prostředí o něco více než v případě hybridních vozů. 

Nevýhody Plug-in Hybridů

Kvůli přítomnosti větší baterie v kufru přijdete o další prostor, což se nehodí zrovna lidem, kteří potřebují co nejvíce zavazadlového prostoru. Pokud nemáte baterii kde dobíjet, je vám Plug-in Hybrid v podstatě k ničemu, protože s sebou vozíte spoustu hmotnosti navíc, což se projevuje také na spotřebě. Samo sebou musíte počítat s vyššími pořizovacími náklady oproti klasickým vozům se spalovacími motory. 

Komu se vyplatí Plug-in Hybrid

Plug-in Hybridy jsou ideální vozy pro dojíždění do práce v rámci města. Mít možnost si během pracovní doby vůz dobít je pak úplně ideální kombinace. Je to takový kompromis mezi elektromobilem a spalovacím motorem. Využíváte výhod obou motorů a nemusíte mít strach, že vám dojde elektřina. 

  • Spolehlivá péče
  • Komplexní služby
  • Přátelský a osobní přístup