Jak na první jízdy elektromobilem

Úvod Blog E-mise Jak na první jízdy elektromobilem

První dojmy z elektromobilu a na co byste měli myslet

Je to zážitek. Zvlášť když jedete elektromobilem poprvé. A hlavně nezvyk. V čem se liší jízda elektromobilem od spalovacích motorů kromě toho, že místo tankování musíte nabíjet? A na co byste měli myslet při prvních jízdách elektromobilem?

JÍZDA ELEKTROMOBILEM MÁ CO DO SEBE

Není to žádná věda

Pokud se chystáte na svou první jízdu elektromobilem v životě, nebojte. Je to sice něco jiného, ale není to žádná věda. Pokud jste tedy někdy předtím auto řídili, zvládnete to úplně v pohodě. 

Co vás možná ihned překvapí, je absence zvuku při nastartování. Efekt to bude mít spíše pro vaše oči, protože se vám rozsvítí přístrojová deska a tak dále. Další překvapení přijde při rozjezdu. Vůz nečeká na žádné řazení automatické převodovky a ihned se dá do pohybu. Zároveň okamžitě reaguje na sešlápnutí pedálu, což je oproti spalovacím motorům přece jen rozdíl. Takže šlápnete na to a jedete, skoro jako ve sporťáku. 

Slyšíte to ticho?

Další věc, na kterou si budete muset trochu zvyknout, je ticho. Zvlášť při cestách po městě. V případě telefonování při jízdě (samozřejmě přes handsfree) člověk na druhém konci hovoru ani nepozná, že jedete autem. Zvlášť pokud jste zvyklí na dieselové motory, co řehtají jak traktor, tak to ticho pocítíte ještě markantněji. 

Zvuk elektromotoru uslyšíte jen velmi ztlumeně. Určitě ne tak, jak jste možná zvyklí z jízdy trolejbusem. Na ticho si zvyknete velmi rychle a většina řidičů ho vnímá jako velmi uklidňující faktor při řízení. 

Nabít, ne tankovat

Při jízdě městem při rychlosti do 50 km v hodině se elektromotor sám dobíjí. Jezdíte tak za minimální náklady, což je ideální varianta. Přesto vám doporučujeme průběžně sledovat stav nabití baterie a dobře si plánovat nabíjení. Může se vám stát, že budete jezdit klidně celý týden v rámci města do práce bez nutnosti nabíjení. Je dobré však dopředu vědět, kdy a kde vás čeká dobití energie do baterie. 

Ideální je nabíjet přes Wallbox. To je vlastní stanice, kterou si pořídíte domů a díky které máte během pár hodin dobito. Pokud máte domácí solární elektrárnu ve formě solárních panelů na střeše, dobíjíte baterii v podstatě zadarmo. Nabíjení přes klasickou zásuvku v domě také jde, ale je to zdlouhavé a spíš krajní řešení, když není zbytí. Další možností jsou samozřejmě dobíjecí stanice, které v rámci celé ČR rychle přibývají. V době psaní tohoto článku jich je přes 2 500.  

Když jedete dál

Elektromobily obecně moc nemají v lásce dlouhé cesty. Jednoduše na to (zatím až na výjimky) nejsou stavěné. Dlouhá cesta znamená vyšší spotřebu baterie a jízda také není tak tichá jako po městě. I když oproti spalovacím motorům je to pořád velmi tichá záležitost.

Když se chystáte na delší cestu, měli byste dobře plánovat. Vzhledem k vyšší spotřebě energie se s největší pravděpodobností nevyhnete dobíjení během cesty. Měli byste tedy zohlednit nejen časové hledisko, ale také to, kde budete dobíjet. Dobíjecí stanice totiž vlastní různí poskytovatelé s různými ceníky za elektřinu. Pokud řešíte finanční stránku

 

Potřebujete poradit s výběrem elektromobilu nebo byste chtěli vyzkoušet testovací jízdu?

Dejte nám vědět

  • Spolehlivá péče
  • Komplexní služby
  • Přátelský a osobní přístup